miercuri, 18 mai 2011

TABLETA - Ce trebuie sa sti despre ea PARTEA 3

Cât de mare poate fi tableta
  • Tabletele de 10"
Se pare că diagonala de aproximativ 10" a prins foarte bine la consumatori. Dacă Apple foloseşte o rezoluţie de 1024x768 de pixeli, ceilalţi producători s-au îndreptat spre ecrane cu un aspect wide şi o rezoluţie de 1280x800 de pixeli. Diagonla de 10" este îndeajuns de mare pentru a afişa destul de bine o pagină web, dar îndeajuns de mică pentru ca dispozitivul să fie catalogat un ultra-portabil.


Chiar şi pentru vizionarea filmelor sau rularea unor jocuri, suprafaţa de afişare este destul de generoasă. Tastatura afişată are butoane îndeajuns de mari pentru a fi uşor de folosit. Există însă un mic dezavantaj: greutatea. iPad 2 este o tabletă uşoară, însă Motorola Xoom şi Acer Iconia Pad A500 necesită un suport atunci când sunt ţinute cu o singură mână.



  • Tabletele de 7"
Tabletele de 7" pot fi ţinute uşor în palmă. Ele au însă o tastatură virtuală care nu se pretează pentru scris intensiv. Navigarea pe Internet nu este o problemă, la fel cum nu este nici redarea filmelor. Bateria are un spaţiu ceva mai limitat în carcasă, însă primul Galaxy Tab oferea până la şapte ore de redare video. Momentan nu sunt pe piaţă modele cu ecran de 7" şi Android 3.0, însă ele sunt aşteptate până la sfârşitul anului.
Samsung Galaxy Tab cu ecran de 7"
Samsung Galaxy Tab cu ecran de 7"
  • Tabletele cu ecran mai mic de 7"
Acestea sunt greu de recomandat deoarece se apropie prea mult de telefoane mobile şi nici nu oferă o funcţionalitate sporită. O parte din cele disponibile la noi pe piaţă rulează un Android 2.x şi au ecrane rezistive pentru a fi accesibile la capitolul preţ.

Un alt tip de tablete

Acer Iconia Tab W500 face parte dintr-o altă categorie de tablete. Carcasa este puţin mai groasă decât la modelul Iconia A500 deoarece în ea se găsesc componente de netbook. Odată pornită, pe ecran apare logo-ul Windows 7 Starter. Acer W500 este de fapt un netbook fără tastatură. Utilitatea ei este puţin îndoielnică deoarece interfaţa sistemului de operare nu este optimizată pentru ecranul sensibil la atingere, iar productivitatea este compromisă de lipsa tastaturii. Sony pregăteşte o tabletă hibridă similară, dotată cu o tastatură QWERTY şi un sistem de culisare. Ea ar putea să fie veriga lipsă între tabletele cu sistem de operare mobil şi tablet PC-uri.

Acer Iconia Tab W500 cu dock-ul opţional

Acer Iconia Tab W500 cu dock-ul opţional

Tabletele de pe piaţa din România

În mod surprinzător, pe piaţa din ţara noastră sunt disponibile aproape toate tabletele de ultimă generaţie lansate oficial. Fanii Apple pot cumpăra atât iPad, cât şi iPad 2, în versiunile cu stocare de 16 GB, 32 GB şi 64 GB şi cu modul 3G. Tabletele cu sistem de operare Android 3.0 sunt şi ele foarte bine reprezentate. Motorola Xoom şi Acer Iconia Tab A500 sunt deja în magazine, iar Asus Eee Pad Transformer, cu dock-ul său opţional este aşteptat la finalul acestei luni.
Dacă aveţi un smartphone BlackBerry, puteţi să vă interesaţi de tableta PlayBook. Ea este disponibilă în ţara noastră în trei versiuni care diferă doar prin capacitatea de stocare. Tot cu o diagonală de 7", tableta HTC Flyer a ajuns şi ea pe meleagurile noastre. Ea rulează sistemul de operare Android 2.4.

Sursa : Go4It

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu