miercuri, 18 mai 2011

TABLETA - Ce trebuie sa sti despre ea PARTEA 2

Clasificarea tabletelor

Deşi nu sunt foarte multe modele importante pe piaţă, tabletele actuale se pot clasifica după sistemul de operare şi după dimensiunea ecranului.
Sistemul de operare
  • iOS
Singurele tablete cu sistem de operare iOS sunt evident cele produse de Apple, iPad şi iPad 2. Avantajele lor principale sunt viteza de lucru şi numărul mare de aplicaţii şi jocuri dezvoltate pentru această platformă. În comparaţie cu concurenţa, tabletele Apple sunt construite integral de producătorul din Cupertino. Nu ne referim la asamblare şi construcţia efectivă a componentelor. Apple a lucrat însă la arhitectura procesorului, tot el produce şi sistemul de operare şi duce o muncă impresionantă pentru a optimiza cât se poate de mult această reţetă. Rezultatul? O tabletă care se mişcă aproape ireproşabil, cu o sumedenie de aplicaţii disponibile şi care s-a vândut în peste 20 de milioane de exemplare.

Din păcate, există şi câteva aspecte mai puţin plăcute ale tabletelor de la Apple. Pentru conectarea la calculator şi transferul de fişiere, utilizatorul trebuie să folosească neapărat aplicaţia iTunes. Cele câteva periferice accesibile trebuie să fie neapărat aprobate de Apple şi să folosească conectorul universal consacrat. Producătorul iPad-ului a fost criticat nu doar în cazul tabletei pentru faptul că include facilităţi limitate de la o generaţie la alta. De exemplu, iPad nu a avut o cameră foto sau video, pe când iPad 2 a fost dotat cu două, însă cea frontală nu suportă filmare la calitate HD.

iPad 2 pe post de consolă de jocuri
iPad 2 pe post de consolă de jocuri

Mai mult, Apple a introdus un sistem unitar de livrare a conţinutului digital plătit cu ajutorul aplicaţiilor de pe iPad care a afectat mai multe companii majore. Producătorul iPad-ului i-a obligat pe cei care livrau conţinut contra cost să plătească un comision de 30% indiferent de felul în care se abona şi plătea utilizatorul. Poate că mulţi posesori ai tabletei nu au fost afectaţi, însă Apple a făcut clar faptul că poate schimba oricând orice doreşte în ecosistemul său.
Unul din cele mai relevante dezavantaje pentru cei care folosesc un iPad pentru navigarea pe Internet este lipsa suportului pentru Flash. Apple susţine livrarea conţinutului prin intermediul tehnologiei web HTML5, suportată pe moment doar de YouTube şi alte câteva site-uri. Pe scurt, banner-ele, animaţiile şi clipurile video Flash nu pot fi încărcate de browser-ul Safari de pe iPad. Chiar dacă este de apreciat susţinerea unei tehnologii de viitor, ignorarea faptului că foarte mult conţinut de pe Internet este în format Flash este greu de justificat.

Tabletele de la Apple nu suportă Flash
Tabletele de la Apple nu suportă Flash
  • Android 3.0 Honeycomb
Aici sunt incluse tabletele lansate de curând de diverşi producători, ce rulează cel puţin versiunea 3.0 a sistemului de operare de la Google. Despre versiunile anterioare vom discuta separat. Google a creat Honeycomb cu gândul la tablete şi a inclus mai multe facilităţi care nu se regăsesc în versiunile pentru telefoane mobile ale sistemului de operare Android. Vorbim aici despre suport pentru ecrane mai mari, pentru procesoare cu mai multe nuclee şi accelerare hardware pentru elemente grafice. Android 3.0 arată de multe ori foarte similar cu iOS, însă oferă un nivel de personalizare mai avansat prin folosirea widget-urilor în ecranele principale.

Acer Iconia Tab A500 - disponibilă şi în ţara noastră
Acer Iconia Tab A500 - disponibilă şi în ţara noastră

Aplicaţiile create special pentru Android 3.0 sunt destul de puţine la ora actuală, însă utilizatorii le pot rula şi pe cele pentru versiunile 2.x ale sistemului de operare. Din punct de vedere al performanţei brute, SOC-ul (System-On-a-Chip) Nvidia Tegra 2 este puţin mai lent decât procesorul A5 din iPad 2, iar lipsa optimizării masive pe care o face Apple se poate observa la încărcarea aplicaţiilor şi la intrarea şi ieşirea din meniuri.
Browser-ul lui Android 3.0 suportă Flash şi poate încărca banner-e şi alte clipuri video în afară de YouTube, însă performanţele sunt afectate la fel ca în cazul PC-urilor cu hardware modest. Autonomia tabletelor cu Honeycomb se poate apropia de cea a iPad-ului, însă lipsa de optimizare face ca bateria să se descarce destul de mult după o noapte în stand-by.
  • Android 1.x
După lansarea iPad-ului, mai multe tablete de la producători mai mult sau mai puţin cunoscuţi şi-au făcut apariţia pe piaţă. Chiar şi la noi au ajuns mai multe modele, produse în China de companii obscure şi care aveau instalat un sistem de operare Android 1.5 şi 1.6. De cele mai multe ori, ele aveau un ecran de dimensiuni reduse (5"-7"), dotat cu un sistem rezistiv de recunoaştere a atingerii. Acesta din urmă este mai ieftin decât cel capacitiv, folosit de iPad şi alte tablete de ultimă generaţie şi afectează calitatea imaginii. Funcţionalitatea acestor tablete este limitată din cauza sistemului de opearare învechit. Mai mult aplicaţiile noi nu mai sunt compatibile cu vechile versiuni ale sistemului de operare Android.


Huawei S7 - o tabletă cu Android 1.6 care a ajuns şi în România
Huawei S7 - o tabletă cu Android 1.6 care a ajuns şi în România

Android 2.x

Între tabletele din această categorie, una iese în evidenţă. La data lansării, Samsung Galaxy Tab de 8.9" era considerată rivala directă a iPad-ului. Ea rula Android 2.2 cu un procesor la 1 GHz. Din păcate, preţul o făcea inaccesibilă, iar din alte puncte de vedere un iPad era o alegere mai bună. Faţă de tabletele cu Android 1.x, Galaxy Tab era un mare pas înainte, oferind chiar suport pentru Flash 10.1. Odată cu apariţia lui Android 3.0, tabletele cu Android 2.x îşi găsesc greu locul pe piaţă, noul sistem de operare fiind mai bine optimizat pentru ecrane mari.

BlackBerry Tablet OS (QNX)

RIM, producătorul telefoanelor mobile BlackBerry nu a dorit să rămână în urmă pe această piaţă deschisă de iPad şi a dezvoltat un sistem de operare şi o tabletă. BlackBerry PlayBook vine cu un procesor dual core destul de puternic şi afişează 1024x600 de pixeli pe ecranul său de 7". Cu ajutorul unei aplicaţii speciale pot fi rulate aplicaţii compatibile cu sistemul de operare Android 2.3, însă compatibilitatea va fi extinsă pe viitor. Lipsa unui număr mare de aplicaţii este una din problemele acestui sistem de opeare, care este însă preferat de cei care lucrează în mediul business.

BlackBerry PlayBook - tableta de 7" cu sistem de operare QNX
BlackBerry PlayBook - tableta de 7" cu sistem de operare QNX

                                                                                                                                    Sursa : Go4It

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu