Software

Windows 8

 


 Microsoft este pe cale să finalizeze o nouă etapă în dezvoltarea sistemului de operare Windows 8, ajungând tot mai aproape de o primă versiune Windows 8 beta, ce ar urma să fie oferită pentru testare unui public mai larg.
În prezent Microsoft se află la Milestone 2 şi are deja create mai multe build-uri timpurii de Windows 8, cu nume de cod escrow.
Stadiul escrow reprezintă un progres semnificativ către Windows 8 beta şi anunţă finalizarea iminentă a etapei Milestone 2, cu un build final aşteptat în următoarele două săptămâni.
Milestone 3 este următoarea etapă, estimată să dureze până la începutul lunii iunie. Dacă ritmul actual de dezvoltare rămâne constant, prima versiune beta de Windows 8 ar putea sosi în această vară.
Windows 8 va conţine două versiuni distincte ale interfeţei cu utilizatorul, dintre care una adaptată pentru configuraţii hardware de top şi una pentru platforme mai limitate, cum sunt netbook-urile.
Dat fiind interesul acordat de Microsoft pentru piaţa tabletelor, am putea vedea o ediţie de Windows 8 pentru tablete ARM chiar înaintea versiunii finale pentru desktop. Strategia companiei pentru piaţa tabletelor este orientată spre competitivitate, drept urmare eforturile sunt concentrate pentru finalizarea acestei platforme într-un timp cât mai scurt. De altfel, Dell şi-a programat lansarea primelor tablete cu Windows 8 pentru dispozitive ARM la începutul anului viitor.
Până acum Microsoft nu a dat prea multe informaţii pe tema sistemului de operare Windows 8. Cele mai multe detalii le-am putut afla la CES 2011, unde am avut parte de o demonstraţie cu un build timpuriu pentru Windows 8 şi o avanpremieră a tehnologiilor Microsoft pentru dispozitive ARM, în care am aflat despre intenţiile companiei de a colabora cu NVIDIA, unul dintre furnizorii de componente pentru dispozitive ARM. Nume ca Texas Instruments şi Qualcomm se regăsesc şi ele pe lista fabricaţilor de componente pentru noua generaţie de tablete.

Windows 7 - cateva motive pentru care merită sa schimbam XP-ul

 

 

Ca la orice versiune nouă de Windows, una din întrebările pe care şi le pune orice utilizator, alături de "ce aduce nou?", este dacă merită upgrade-ul. Şi pe bună dreptate. Nu toate versiunile noi aduc noutăţi suficient de multe şi de importante pentru a convinge utilizatorul sau o anumită companie să investească în upgrade. La Windows 7 subiectul upgrade este cu atât mai sensibil cu cât vine după Vista, un sistem de operare care pur si simplu "nu a mers" pentru unii.

Pasul de la Vista la Windows 7 nu este la fel de mare ca cel de la Windows 2000 la Windows XP, de exemplu. Unii văd în Windows 7 un fel de Service Pack la Vista, ceea ce, pe de o parte, este adevărat. Prima grijă a celor de la Microsoft a fost ca imaginea lui Windows 7 să nu fie la fel de şifonată ca cea lui Windows Vista. A doua a fost ca Windows 7 să nu preia problemele lui Vista. În fine, abia pe planul al treilea s-au situat funcţiile noi.

Da, există suficiente motive pentru care merită să faci upgrade la Windows 7.

 Rulare mult mai fluentă
Nu intru în explicaţii plictisitoare, esenţa este că Vista suferă în anumite situaţii de o rulare lentă a cărei vină se află undeva între interfaţa Aero şi placa video. Problema a fost reparată în Windows 7, iar noul sistem de operare este mai fluent şi răspunde mai rapid la comenzi uzuale.
La acest capitol, Windows 7 se dovedeşte superior şi lui Windows XP, nu doar lui Vista. Pe calculatoarele noi, indiferent că sunt mai puternice sau mai slabe, Windows 7 este peste XP. Am făcut acest test pe un netbook şi am fost surprins să văd că Windows 7 rulează mai bine ca XP-ul pe un netbook cu dotări standard (procesor Intel Atom, un singur GB de RAM). Dacă XP-ul devenea din ce în ce mai greoi cu timpul şi instalarea unui număr mare de programe, Windows 7 îşi păstrează supleţea şi când registry-ul de Windows creşte în dimensiune din cauze key-lor adăugate de programele instalate.
 Timpi de bootare şi de închidere mai buni
Windows 7 porneşte şi se închide mai repede decât Vista. Nu e nevoie să îl cronometrezi, dacă ai rulat Vista în ultimii 2-3 ani vei simţii asta. Pentru unii este foarte important acest aspect. Pentru mine care nu închid niciodată sistemul pe laptop şi dau câte un restart cam odată pe săptămână, nu este la fel de important. Şi de aici reiese altă calitate a lui Windows 7: poţi să-l ţii deschis mai mult timp, cu pauze de stanby regulate, fără să te lase. 
Autonomie
Windows 7 bate sistemele anterioare şi la autonomie. Pe laptop, Windows 7 oferă o autonomie cu 10% mai mare decât Vista sau chiar mai mult în unele cazuri. Deşi opţiunile pentru Power sunt în mare parte aceleaşi, Windows 7 aduce ceva nou aici faţă de Vista: funcţia Dim the lights.
Dim the lights este exact aceeaşi facilitate pe care o ştim de la telefoanele mobile. Când nu se alimentează de la priză şi e idle, ecranul îşi reduce treptat luminozitatea. Cum ecranul este unul dintre cei mai mari consumatori de energie, economia făcută astfel este pe măsură.
Wireless
Pentru cei care au laptop şi se conectează la una sau mai multe reţele wireless, modul în care Windows 7 tratează acest subiect este un bun motiv de upgrade.
Gestionarea conexiunilor este extrem de simplă. Dacă dai click pe iconiţa de networking din Taskbar vor fi afişate într-o mică fereastră toate reţelele disponibile. Un dublu click pe reţeaua dorită şi în câteva secunde vei avea Internet.