miercuri, 18 mai 2011

TABLETA - Ce trebuie sa sti despre ea PARTEA 1

De curând am fost nevoit să răspund mai multor persoane la întrebările "ce este o tabletă?" şi "ce faci cu ea?". Mă aşteptam ca majoritatea persoanelor interesate de un astfel de dispozitiv să cunoască măcar parţial răspunsul la aceste două întrebări. Am ajuns la concluzia că puţini sunt cei care ştiu ce este o tabletă la ora actuală şi sunt familiari cu funcţiile şi limitările ei. Acestea fiind spuse, voi face în continuare o scurtă prezentare generală a tabletelor şi le voi menţiona pe cele care sunt disponibile pe piaţa locală sau care vor fi lansate în curând.

Apple iPad - de la ea a plecat totul
Apple iPad - de la ea a plecat totul


Tableta - definiţie actuală

Termenul tabletă a fost şi este folosit cu referire la mai multe dispozitive. Noi nu vom discuta aici despre tablete grafice, acele dispozitive sensibile la atingere, construite de Wacom şi de alţii pentru design şi desen. Nu vom vorbi nici despre tablet PC-uri. Acestea sunt laptop-uri al căror ecran se roteşte şi este sensibil la atingere.

Acesta este un tablet-PC, nu o tabletă
Acesta este un tablet-PC, nu o tabletă

La ora actuală, când este folosit termenul tabletă în domeniul IT, se face referire la un dispozitiv cu ecran de 5"-10.1", sensibil la atingere, cu baterie integrată şi fără tastatură. Tabletele sunt dotate cu procesoare ARM, cu consum redus şi create special pentru dispozitive mobile. Sistemul de operare este preluat de la smartphone-uri sau derivat dintr-unul disponibil pe această piaţă. Din punct de vedere al aspectului, tabletele sunt construite în jurul ecranului, sunt subţiri şi au minimul necesar de butoane. Tabletele lansate până acum nu au tastatură QWERTY fizică, fixă ori culisantă.

iPad şi geneza tabletelor moderne

Dacă la începutul anilor 2000 Steve Jobs respingea ideea unei tablete, în 2010 tot el prezenta prima generaţie a tabletei iPad. Conform spuselor lui, dezvoltarea tabletei a început înainte de cea a telefonului mobil iPhone, însă tableta a fost pusă în stand-by când au realizat că funcţionalitatea ei poate fi oferită şi de un smartphone. iPad a fost considerată o versiune mai mare a iPhone-ului şi afirmaţia nu este departe de adevăr. În carcasă se găseşte un procesor ARM şi nu Intel ca în MacBook-uri, iar sistemul de operare a fost preluat şi adaptat de la iPhone.

iPad 2 - actualul motiv de mândrie pentru Apple
iPad 2 - actualul motiv de mândrie pentru Apple

Producătorii de PC-uri şi telefoane mobile au fost nevoiţi să reacţioneze la succesul înregistrat de tableta Apple. Din păcate, Windows 7 nu se preta pentru dispozitive ultra-portabile cu baterie mică, iar hardware-ul necesar nu putea fi compactat îndeajuns de mult. Singurele "tablete" care putea concura măcar la dimensiuni cu iPad-ul erau cele dotate cu procesoare pentru segmentul mobile şi care rulau o versiune a sistemului de operare Android. Din păcate, nici autonomia şi nici uşurinţa în utilizare nu se apropiau de cele oferite de iPad.
Ulterior, Google a început să dezvolte Android 3.0 Honeycomb, un sistem de operare special creat pentru tablete, iar Nvidia a venit cu generaţia a doua a platformei Tegra 2. Ea oferea un procesor ARM cu două nuclee, un procesor grafic şi un chipset de control într-un singur cip. Android 3.0 împreună cu Nvidia Tegra 2 reuşesc la ora actuală să ofere un nivel de funcţionalitate şi o autonomie similare cu cele oferite de a doua generaţie a tabletei de la Apple.

Ce poţi să faci cu o tabletă

Poate cea mai importantă funcţie a tabletei este accesul la Internet. În comparaţie cu un laptop sau un netbook, ea este mai mică, mai uşoară şi iese instantaneu din stand-by. În practică, poţi accesa o pagină web la doar câteva secunde de când ai luat tableta în mână. Accesul la alte aplicaţii care folosesc conexiunea la Internet, precum Facebook, mesagerie instantanee sau Skype este la fel de rapid. Un alt motiv pentru care sunt folosite tabletele este accesul rapid şi simplu la documente, notiţe sau imagini. Pe tablete pot fi instalate suite office, gratuit sau contra cost, cu funcţii aproape identice cu cele de pe PC-uri. Deschiderea unui document la o şedinţă la birou, accesul la notele de curs pentru un profesor sau chiar citirea unei cărţi în format PDF sunt lucruri uşor de făcut cu o tabletă.

Motorola Xoom - una din primele tablete cu Android 3.0
Motorola Xoom - una din primele tablete cu Android 3.0

Tabletele de la Apple, dar şi cele cu Android 3.0 şi Nvidia Tegra 2 pot rula jocuri destul de complexe şi cu grafică 3D. Ele reprezintă un dispozitv pentru relaxare şi nu doar pentru copii. De asemenea, toate tabletele de ultimă generaţie se laudă cu posibilitatea de-a rula filme full HD, atât pe ecranul lor, cât şi pe un LCD TV conectat printr-un cablu HDMI. Nu mai vorbim de aplicaţii care oferă, cel puţin în Statele Unite, accesul la conţinut multimedia la cerere, pentru un abonament lunar.

Ce nu poţi sau nu prea poţi să faci cu o tabletă

Este exagerat să vorbeşti despre productivitate în cazul tabletelor. Un ecran plat nu va putea niciodată înlocui o tastatură atunci când vine vorba de scris. Poţi să răspunzi scurt la e-mail-uri sau să postezi ceva pe blog, însă nu este recomandat să foloseşti tableta pentru editarea amplă a documentelor. O parte din tableltele de ultimă generaţie fie dispun de o tastatură ca accesoriu opţional, fie oferă suport pentru o tastatură obişnuită, conectată prin portul USB.
Asus Eee Pad Transformer - o tabletă cu dock-ul ataşat
Asus Eee Pad Transformer - o tabletă cu dock-ul ataşat

Cu o tabletă, sarcini relativ simple precum descărcarea unui ataşament arhivă cu imagini şi dezarhivarea lor într-un director devin puţin mai complicate, dacă nu chiar imposibile. Sunt necesare aplicaţii adiţionale în cazul în care managerul de fişiere nu oferă suport pentru arhive.
Redarea filmelor HD şi full HD, în ciuda faptului că este una din facilităţile cu care se laudă tabletele de ultimă generaţie, este cel puţin dificilă. Player-ul integrat suportă doar anumite codec-uri şi formate de fişiere, iar încărcarea în memorie a filmelor MKV de la PC este inutilă chiar şi atunci când sunt instalate alte player-e. iPad 2 poate reda doar clipuri 720p, încărcate şi procesate prin iTunes, asta în condiţiile în care chipset-ul grafic integrat este mai performant decât cel al tabletelor cu Nvidia Tegra 2.

                                                                                                                               Sursa : Go4It

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu