miercuri, 13 iulie 2011

Cooler pentru laptop, un bun necesar pe orice vreme

Zilele călduroase de vară sunt problematice atât pentru noi, prin disconfortul termic pe care trebuie să-l suportăm, dar şi pentru echipamentele electronice pe care ne bazăm pentru a duce la bun sfârşit activităţile de zi cu zi. Dintre acestea, calculatoarele portabile sunt printre cele mai vulnerabile, temperaturile ridicate putând scurta durata de viaţă a componentelor sensibile, cum ar fi modulele de memorie RAM, acumulatorul Li-Ion sau harddisk-ul.



În funcţie de model, răspunsul unui laptop al cărui sistem de răcire nu mai poate ţine temperaturile sub control poate fi de a limita frecvenţa de funcţionare a procesorului la valoarea minimă suportată, scăzând astfel temperaturile cu preţul diminuării performanţelor, sau în scenariul cel mai neplăcut, oprirea completă şi fără avertisment a calculatorului.
Chiar dacă nu ajungem la simptomele îngrijorătoare descrise mai sus, atingerea suprafeţelor încinse de pe carcasa unui laptop este oricum neplăcută iar în unele situaţii poate genera probleme de sănătate.
Folosirea unui cooler pentru laptop are astfel un rol dublu: acela de a permite o circulaţie mai bună a aerului pentru răcirea componentelor interne şi barieră pentru suprafeţele încinse de pe carcasă, o sursă constantă de disconfort pentru cei care obişnuiesc să ţină laptop-ul pe picioare.
Dacă totuşi preferăm să ţinem laptopul aşezat pe o masă de birou în majoritatea timpului, atunci folosirea unui stand laptop potrivit poate aduce beneficii la capitolul ergonomie, oferind un suport pentru sprijinirea palmelor şi o poziţie mai comodă pentru tastare.
Iată câteva dintre cele mai comune soluţii pentru răcirea laptopului, disponibile pentru achiziţie şi în magazinele din ţara noastră:

Spire CoolNess SP312

Simplu şi eficient, CoolNess SP312 rezolvă problema ventilaţiei folosind un ventilator cu diametru de 200 mm. În ciuda dimensiunii impresionante, viteza mică de rotaţie a paletelor garantează o funcţionare silenţioasă.

Cadrul din plastic cu dimensiuni 300 x 289 x 43 mm este certificat pentru modele cu ecran de până la 17 inch şi greutate 5 Kg. Din păcate ventilatorul este prevăzut cu grilaj de protecţie doar în partea superioară, astfel că pot apărea situaţii mai puţin plăcute în care aşezarea suportului de răcire pe suprafaţa unui cearşaf ar putea incomoda buna funcţionare a ventilatorului.

Spire CoolNess SP312
Spire CoolNess SP312 poate fi achiziţionat pentru aproximativ 50 lei.

Serioux SRX-NCP20

Cu un preţ de numai 16 lei, Serioux SRX-NCP20 se prezintă drept o soluţie compactă pentru răcirea calculatoarelor portabile.

Serioux SRX-NCP20
Cele două ventilatoare aşezate central sunt silenţioase, însă dimensiunile mici nu prea ajută la capitolul eficienţă. Cu puţin noroc temperaturile vor scădea cu câteva grade, însă pentru preţul plătit nici nu putem spera la mai mult

Inter-Tech CobaNitrox NTC-200

Identificat cu uşurinţă după ventilatorul de 140 mm iluminat albastru, CobaNitrox NTC-200 este compatibil cu sisteme laptop de până la 15.6 inch.

Inter-Tech CobaNitrox NTC-200
Ventilatorul alimentat folosind doi conectori USB suportă ajustarea turaţiei între 700 şi 1400 RPM, permiţându-ne astfel să găsim un echilibru optim între eficienţa răcirii şi nivelul de zgomot produs.
CobaNitrox NTC-200 poate fi achiziţionat pentru aproximativ 65 lei.

Microsoft Notebook Cooling Base

Disponibil în nuanţe de alb şi negru, Microsoft Notebook Cooling Base este un stand de răcire cu un format ergonomic, ce poate fi ţinut la fel de bine pe o masă birou sau direct pe picioare.

Microsoft Notebook Cooling Base
Piciorul de susţinere retractabil ne permite să înclinăm uşor tastatura pentru o utilizare confortabilă. Suportul confecţionat din plastic măsoară 290 x 290 mm şi este prevăzut cu un singur ventilator central. Eficienţa răcirii nu este spectaculoasă, dar suficientă pentru majoritatea situaţiilor.


Microsoft Notebook Cooling Base
Pentru soluţia Microsoft de răcire a sistemelor laptop va trebui să scoatem din buzunar aproape 90 de lei.

Vantec LapCool TX Ultra LPC-460TX

Cu un nume sugestiv şi nu tocmai uşor de ţinut minte, LapCool TX Ultra LPC-460TX este oferit drept o soluţie performantă pentru răcirea sistemelor laptop.
Suportul din plastic cu o construcţie elaborată permite ajustarea precisă a înclinaţiei laptopului, iar cele două cârlige retractabile asigură o fixare fermă. Răcirea este asigurată de un ventilator cu dimensiunea de 80 mm, a cărui viteză de rotaţie atinge 2300 RPM.

Vantec LapCool TX Ultra LPC-460TX
LapCool TX Ultra LPC-460TX este compatibil cu sisteme laptop de maxim 17 inch şi poate fi achiziţionat pentru aproximativ 75 lei.

Deepcool N2000 IV

Construit în jurul unui cadru metalic, Deepcool N2000 IV este un cooler pentru laptop elegant şi destul de performant.
Circulaţia aerului este asigurată folosind o pereche de două ventilatoare cu diametru de 1400 mm, a căror turaţie este limitată la 1000 RPM pentru obţinerea unui regim de funcţionare cât mai silenţios.

Deepcool N2000 IV
Ventilatoarele sunt prevăzute cu grilaj de protecţie instalat pe ambele părţi, astfel încât nu vom avea probleme la utilizarea pe suprafeţe tapiţate sau pături.
Deepcool N2000 IV este compatibil cu sisteme laptop de maxim 15.4 inch şi poate fi achiziţionat pentru aproximativ 100 lei.

Spire Aura

Disponibil pentru doar 50 lei, Spire Aura este un cooler pentru laptop cu înălţime ajustabilă, compatibil cu modele de până la 15.4 inch.

Circulaţia aerului este lăsată în seama unui ventilator de 160 mm, care funcţionează la un modest 650 RPM. Chiar dacă suntem recompensaţi cu nivel de zgomot foarte redus, eficienţa răcirii are totuşi de suferit, fapt ce ar putea dezamăgi unii utilizatori.

Genius Stand 100

Destinat exclusiv utilizării pe suprafaţa unei mese de birou, Genius Stand 100 este proiectat astfel încât numai partea din spate a carcasei laptopului este sprijinită pe acesta.
Avantajul acestui format constructiv este păstrarea neobstrucţionată a celor două ventilatoare de 60 mm, care aduc aer proaspăt în imediata vecinătate a fantelor de admisie de pe carcasa laptopului. Ca şi dezavantaje, Genius Stand 100 ocupă spaţiu suplimentar în spatele ecranului şi nu este compatibil cu sisteme laptop care au fanta de evacuare a căldurii orientată în spate, cum este şi modelul Sony VAIO SB.

Genius Stand 100
Genius Stand 100 este compatibil cu sisteme laptop de până la 17 inch şi costă mai puţin de 30 lei.
Storm Strike Force SF-19
Strike Force SF-19 este o soluţie de lux pentru răcirea laptopurilor de gaming. Pentru atingerea scopului propus, ne putem baza pe două ventilatoare de 140 mm cu turaţie variabilă, ce poate fi ajustată între 1200 şi 2400 RPM.


Storm Strike Force SF-19


Indiferent de turaţia aleasă eficienţa răcirii are prioritate, iar în cel mai fericit caz nivelul de zgomot poate fi caracterizat drept acceptabil. Pentru a putea susţine un ritm de lucru atât de energic, ventilatoarele sunt alimentate folosind un adaptor AC extern.

Storm Strike Force SF-19
Strike Force SF-19 este compatibil cu sisteme laptop de până la 19 inch şi costă aproximativ 550 lei, preţ pentru care primim drept bonus şi un Hub USB cu 4 porturi, integrat în corpul carcasei.
Concluzie
În alegerea unui cooler laptop trebuie să luăm în considerare caracteristicile termice specifice modelului pe care dorim să-l răcim, bugetul alocat, dar şi scenariul tipic de utilizare..
Ajutat de o pereche formată din două ventilatoare, Deepcool N2000 IV este un cooler laptop ideal pentru cei care apreciază aspectul estetic la fel de mult ca şi performanţa. Pentru doar jumătate din preţul celui din urmă, Spire CoolNess SP312 promite performanţe apropiate, însă design-ul pare un pic rudimentar pentru un stand laptop.

                                                                                                                                   Sursa : Go4It

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu