duminică, 24 iulie 2011

ACER ICONIA - Viitorul in domeniul notebook?

Acer Iconia pare la prima vedere un simplu laptop, nu foarte suplu şi un pic greu pentru aceste vremuri, însă odată ce deschidem ecranul de 14 inch suntem întâmpinaţi cu o privelişte total diferită şi străină de majoritatea reperelor pe care le asociem de obicei unui calculator portabil.

Acer Iconia

Tastatura lipseşte cu desăvârşire, la fel şi touchpad-ul, iar pe carcasă nu găsim nici un buton care să fie imediat evident. După câteva momente de ezitare descoperim în cele din urmă butonul Power, bine camuflat pe balamaua din dreapta ecranului, iar în stânga găsim un alt buton marcat cu semnul unei tastaturi. Odată pornit, lumina celor două ecrane de 14 inch ne acaparează aproape întregul câmp vizual, pentru o experienţă ce aminteşte mai degrabă de prima utilizare a unui televizor LCD de dimensiuni mari, nicidecum un laptop sau tabletă.
După încărcarea sistemului de operare constatăm totuşi că reperele clasice ale unui laptop sunt încă prezente. Ecranul instalat în locul tastaturii afişează o replică fidelă a acesteia, completă cu touchpad şi taste multimedia. Versiunea virtuală a tastaturii are butoane bine spaţializate şi suficient de mari pentru a fi diferenţiate uşor. Touchpad-ul desenat pe suprafaţa din sticlă a ecranului capacitiv este destul de precis şi nu pune prea mari probleme la navigarea meniurilor şi mutarea ferestrelor pe desktop-ul sistemului de operare Windows 7 Home Premium.

Acer Iconia
Deschizând un fişier text pentru exersarea abilităţilor de folosire a tastaturii virtuale, constat că viteza de redactare a documentelor nu are de suferit aproape deloc, cel puţin nu atât timp cât menţin privirea aţintită spre tastatura virtuală. Lipsa oricărui stimul la apăsarea butoanelor exclude practic posibilitatea de a tasta fără să privesc, iar aderenţa suprafeţei din sticlă face din folosirea touchpad-ului o activitate destul de obositoare. Din fericire majoritatea activităţilor desfăşurate cu ajutorul touchpad-ului pot fi îndeplinite şi atingând direct suprafaţa celui de-al doilea ecran capacitiv, pe care este afişat desktop-ul sistemului de operare. Putem muta ferestre, răsfoi prin sistemul de meniuri sau derula în conţinutul paginilor web.

Acer Iconia
Fiecare ecran este delimitat de o ramă neagră cu lăţime de 1-2 cm şi acoperit de un panou din sticlă. Dacă urmele de amprente sunt o consecinţă inevitabilă a folosirii interfeţei touchscreen, problema reflexiei obiectelor din jur pe suprafaţa ecranului poate fi evitată prin aplicarea unui finisaj corespunzător. Din păcate Acer Iconia nu a primit un astfel de tratament, astfel încât utilizarea în preajma ferestrelor sau alte surse puternice de lumină poate fi problematică.

Software

Acer a depus eforturi considerabile pentru dezvoltarea suitei Acer Ring, un pachet de aplicaţii gândit să compenseze pentru neajunsurile interfeţei din Windows 7, un sistem de operare aproape total lipsit de optimizări pentru ecrane touchscreen.

Acer Ring ne pune la dispoziţie o serie de aplicaţii perfect adaptate pentru a fi controlate cu ajutorul gesturilor, ce include un player video, modul de vizualizare a pozelor, player audio, o versiune de personalizată de Internet Explorer, clientul pentru reţele de socializare SocialJogger, My Journal şi Scrapbook. Scrapbook ne permite să scriem notiţe direct pe ecran şi chiar să salvăm capturi de ecran.


Acer Iconia

Software-ul livrat pentru Acer Iconia permite definirea de gesturi folosind interfaţa touchscreen, care pot servi drept scurtături pentru deschiderea unei aplicaţii, pagină web sau elemente din MENIU


Sistemul funcţionează într-un mod asemănător funcţiei Mouse Gestures, prezentă în unele aplicaţii sau drivere pentru mouse. Nu există o limită asupra numărului de gesturi care pot fi salvate, însă fiecare gest trebuie să fie format dintr-o singură mişcare, neîntreruptă pe suprafaţa ecranului.
Tastatura virtuală poate fi personalizată prin aplicarea de skin-uri şi permite inclusiv modificarea dimensiunii tastelor, dacă nu suntem mulţumiţi de formatul implicit.

Caracteristici tehnice

Contrar aşteptărilor, Acer Iconia pune la dispoziţie o configuraţie demnă un laptop high-end, ce are în componenţă un procesor Intel Core i5-480, 4 GB memorie RAM DDR3 şi harddisk de 640 GB.
Opţiunile de conectivitate includ o placă de reţea Wireless N şi modul 3G pentru accesarea serviciilor de internet mobil, două porturi USB 2.0 şi unul USB 3.0, dar şi un conector HDMI pentru ataşarea unui televizor LCD sau monitor secundar.
Întreaga configuraţie, în care intră şi cele două ecrane de 14 inch, este alimentată de un acumulator Li-ion cu doar patru celule, o soluţie de compromis aleasă pentru menţinerea greutăţii la valori acceptabile. Chiar şi aşa, "acceptabil" este un termen relativ pentru Acer Iconia, greutatea atingând oricum pragul de 2.8 Kg.

Acer Iconia
  • Ecran - 13.3 inch (rezoluţie 1366 x 768 pixeli, finisaj mat)
  • Procesor - Intel Core i5-480 (dual-core + HyperThreading, 2.66 GHz, 3 MB memorie cache L3)
  • Memorie RAM - 4 GB (dual channel, DDR3)
  • Harddisk - 640 GB (5400 RPM)
  • Interfaţă grafică - Intel HD 3000 Graphics (grafică integrată)
  • Unitate optică - fără
  • Reţea - Wireless N, Bluetooth, Gigabit LAN, Wireless WAN
  • Conectori - USB 3.0, 2x USB 2.0, VGA, HDMI, căşti
  • Accesorii - webcam 0.3 MP, microfon încorporat
  • Sistem de operare - Windows 7 Home Premium 64 bit
  • Greutate - 2.8 Kg
Performanţe

Acer Iconia se bucură de majoriatea avantajelor unui laptop de generaţie recentă - temperaturi de funcţionare în limite confortabile şi autonomie bună a bateriei, respectiv un nivel de performanţă potrivit pentru aproape orice situaţie. La capitolul dezavantaje avem greutatea peste medie si construcţia nu tocmai compactă, mai ales din punct de vedere al grosimii carcasei.

Acer Iconia – Windows Experience Index



Dacă în privinţa autonomiei nu putem avea prea mari pretenţii de la un portabil echipat cu două ecrane şi acumulator Li-Ion de numai 44 Wh, asupra performanţelor sunt puţine lucruri de reproşat, procesorul dual-core cu tehnologie HyperThreading fiind mai mult decât potrivit pentru rularea aplicaţiilor actuale.

Acer Iconia – PCMark Vantage x64
Când vine vorba de jocuri interfaţa grafică integrată nu lasă loc de prea multe speranţe, scorul de doar 3872 puncte obţinut în 3DMark Vantage reflectând performanţe prea slabe pentru a ne putea bucura de jocurile actule.
Acer Iconia – 3DMark Vantage
Viteza la arhivare, măsurată de benchmark-ul integrat din arhivatorul WinRAR 4.0, este puţin sub aşteptări. Vina aparţine se pare modulelor de memorie DDR3, tactate la doar 1066 MHz.
Acer Iconia – Cinebench şi WinRAR
Performanţele harddisk-ului de 640 GB, un model Toshiba MK6465GSX cu viteză de rotaţie a platanelor de 5400 RPM, se înscriu în limitele obişnuite pentru acest tip de dispozitiv. În lipsa unui SSD, viteza de încărcare a aplicaţiilor nu este chiar la nivelul dorit, însă odată trecuţi de această etapă experienţa oferită este destul de fluentă.

Autonomie

Un subiect sensibil pentru Acer Iconia, timpul de mobilitate depăşeşte cu greu două ore şi un sfert, iar asta numai pentru un regim office conservator, cu placa de reţea dezactivată şi luminozitatea ecranelor reglată aproape de valoarea minimă.
Folosit mai ales pentru web browsing şi activităţi multimedia puţin solicitante, autonomia oferită este de aproximativ două ore, dar la vizionarea de filme va trebui să ne încadrăm în nu mai mult de o oră şi 45 minute.
Un aspect deranjant este timpul de încărcare a acumulatorului Li-Ion, semnificativ mai mare decât timpul de lucru oferit. De vină pentru asta pare să fie adaptorul AC livrat în pachet, un model surprinzător de compact şi uşor, dar cu un potenţial limitat în ceea ce priveşte puterea maximă furnizată.

Acer Iconia
Concluzie

Acer Iconia încearcă să îmbie ce e mai bun din lumea laptopurilor şi cea a tabletelor, reuşind asta în unele privinţe, iar în altele mai puţin.
La o primă impresie acest design este unul inovator, capabil să ofere o experienţă mai bogată şi mai interactivă decât este posibil în mod normal cu un laptop. Totuşi, după o utilizare îndelungată observăm că ideile şi conceptele puse în aplicare au şi unele dezavantaje. Dacă interacţiunea cu sistemul de operare şi aplicaţiile este cât se poate de naturală pe ecranul unei tablete, un gen de dispozitiv gândit să încapă în palmele mâinilor, aceleaşi operaţii executate pe două ecrane de 14 inch încadrate într-un dispozitiv de aproape 3 Kg devin obositoare şi incomode după un timp, iar în cele din urmă ajungem să revenim tot la clasica tastatură şi mouse.
Prea greu şi voluminos pentru a-l compara cu o tabletă şi incomod de folosit dacă îl comparăm cu un laptop obişnuit, Acer Iconia este totuşi un produs cu mult potenţial de viitor, dar creat poate înainte de vreme. Aştept cu nerăbdare un Acer Iconia reproiectat, cu un design mai suplu şi greutate redusă, livrat cu un sistem de operare capabil să îi scoată în evidenţă întregul potenţial. Mă refer desigur la Windows 8, un sistem de operare proiectat de la bun început şi pentru astfel de dispozitive.

Plusuri si minusuri

[+] spaţiu de lucru extins, graţie includerii a două ecrane tactile
[+] performanţe bune
[+] pachet software cuprinzător
[+] design deosebit, chiar dacă nu foarte practic
[-] lipsă card reader şi unitate optică
[-] sistem de operare neoptimizat pentru ecrane tactile
[-] autonomia modestă a bateriei
[-] greutatea prea mare a carcasei



SURSA : GO4IT

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu