miercuri, 29 iunie 2011

Ce ne aduce nou sistem de operare pentru telefoane iOS 5

iOS 5 este un important pas înainte pentru întreaga familie de produse Apple bazate pe platforma iOS, oferind un set extins de facilităţi şi optimizări menite să aducă o contribuţie pozitivă experienţei avute la utilizarea telefonului iPhone 4, tableta iPad 2 sau playerul iPod.
World Wide Developers Conference (WDDC) l-a adus din nou în centrul atenţiei pe Steve Jobs, CEO-ul Apple, care în ciuda problemelor de sănătate ce l-au determinat să rămână într-un concediu medical prelungit, a ales să revină sub lumina reflectoarelor pentru a susţine prezentarea noului iOS 5.
Centrul de notificări
Sistemul de notificări din iOS 5 a trecut printr-o revizie majoră, în urma căruia a primit un meniu extins în care putem viziona ultimele alerte emise de aplicaţii. La fel ca şi în cazul platformei Android, meniul extins este accesibil trăgând cu ajutorul degetelor de bara de notificări prezentă în partea superioară a ecranului.

 
                                                        Apple iOS 5 - Notification Center


Meniul de blocare a ecranului
Meniul Lock Screen din iOS 5 ne prezintă cele mai recente notificări într-un loc cu vizibilitate maximă, iar selectarea uneia dintre ele ne duce direct în aplicaţia care a iniţiat-o, fără a fi nevoie să deblocăm mai întâi ecranul.



                                                                  Apple iOS 5 - Lock Screen

Newsstand
Newsstand este o subcategorie din app store în care sunt listate toate subscripţiile pe care le avem la diverse publicaţii online. Conţinutul fiecărei publicaţii la care suntem abonaţi este actualizat în mod automat, alături de coperta afişată în secţiunea newsstand.
Apple iOS 5 - Newsstand
O versiune actualizată a browser-ului Safari
Apple Safari a primit în sfârşit suport pentru tab-uri. Sistemul este implementat astfel încât tab-urile deschise sunt afişate permanent pe ecran, iar comutarea de la o pagina la alta este realizată fără timpi de aşteptare.


                                                     Apple iOS 5 - Safari web browser
O altă funcţie interesantă este Reading List, cu ajutorul căreia putem salva o listă cu paginile web pe care dorim să le citim mai târziu. Conţinutul salvat în Reading List este sincronizat cu toate dispozitivele Apple compatibile, astfel încât putem continua de unde am rămas dacă dorim să trecem de pe telefon pe tabletă, sau versiunea pentru desktop a browser-ului Safari.
Reminders
Secţiunea reminders ne permite să configurăm alerte pentru diverse activităţi pe care dorim să le desfăşurăm mai târziu. În planificarea alertelor putem asocia persoane din adresa de contacte, locaţia unde urmează să desfăşurăm activitatea şi alte informaţii relevante.


                                                             Apple iOS 5 - Reminders
Camera App
Aplicaţia responsabilă de gestionarea funcţiilor camerei foto a primit optimizări pentru o viteză de lucru îmbunătăţită, versiune revizuită a interfeţei şi multe funcţii noi.
Putem bloca parametrii pentru expunere şi focalizare la orice valoare dorim, funcţia pinch to zoom este disponibilă şi în modul live view, iar pozele obţinute pot fi rectificate cu ajutorul funcţiilor crop, rotate, red-eye reduction şi prin aplicarea de diverse filtre.

                                                       Apple iOS 5 - Camera App
Începând cu iOS 5, putem obţine poze şi din meniul Lock Screen, fără a fi nevoie să deblocăm mai întâi ecranul sau să introducem parola de utilizator.
Mod îmbunătăţit de gestionare e mesajelor email
Interfaţa şi gesturile utilizate pentru navigarea mesajelor din inbox a fost revizuită, iar funcţia de indexare a fost modificată astfel încât putem iniţia căutări pentru întregul conţinut aflat în Inbox.
Thumb keyboard
O nouă opţiune pentru tastatura virtuală permite despărţirea acesteia în două jumătăţi, plasate către marginile ecranului. Această facilitate ar putea fi de folos posesorilor de tablete care vor să tasteze mai rapid, folosind degetele ambelor mâini.

 
Apple iOS 5 - Thumb Keyboard

PC Free
Începând cu iOS 5, Apple pune accentul pe independenţa dispozitivelor smartphone şi tablete faţă de PC. Dacă până acum utilizatorii erau oarecum dependenţi de PC pentru instalarea de actualizări, editarea de conţinut şi sincronizarea prin aplicaţia iTunes, tot mai multe dintre aceste operaţii vor putea fi realizate direct pe telefon sau tabletă, folosind după caz conexiunea la internet pentru transferuri de date.
Integrare cu serviciile Twitter
După configurarea iniţială a contului de Twitter avem parte de noi opţiuni pentru distribuirea de poze obţinute folosind camera foto, articole şi conţinut din browser-ul Safari, secvenţe de pe YouTube sau locaţii din aplicaţia Maps.
Game Center actualizat
Secţiunea Game Center a primit noi facilităţi, aflate în strânsă legătură cu funcţionalitatea reţelelor de socializare online. Acum putem recomanda jocurile favorite şi prietenilor din lista de contacte, putem iniţia sesiuni photo sharing, iar sistemul de joc turn-based gaming este încorporat cu platforma iOS.
iMessages
iMessages este o platformă de mesagerie completă, care permite utilizatorilor platformei iOS 5 să desfăşoare transferuri securizate de fişiere, prin conexiune Wi-Fi sau 3G. Putem trimite mesaje text, poze, secvenţe video şi alte informaţii cum ar fi adrese din lista de contacte.



                                                                Apple iOS 5 - iMessages

Printre funcţiile avansate se numără un sistem de confirmare a primirii mesajelor trimise şi indicatori live-typing pentru urmărirea activităţii partenerului de conversaţie.
iMessages este puternic integrat cu sistemul de notificări şi dispune de capabilităţi multitasking, ce permit continuarea activităţilor şi după trecerea aplicaţiei în fundal.
Sincronizare wireless cu iTunes
Începând cu iOS 5, sincronizarea cu aplicaţia iTunes poate fi realizată şi prin conexiune wireless, eliminând dependenţa de cablul USB.
AirPlay mirroring
AirPlay mirroring permite clonarea întregului ecran afişat de tableta iPad 2 (nu şi iPad) pe ecranul unui televizor compatibil din seria Apple TV, folosind conexiune wireless.
Implementare mai bună a funcţionalităţii multitouch
Modul de interpretare a gesturilor realizate cu ajutorul degetelor a primit unele îmbunătăţiri, fapt ce ar trebui să ajute la operaţiile uzuale, cum ar fi comutarea între aplicaţii. Spre exemplu, trecerea de la o aplicaţie la alta poate fi realizată acum prin simpla tragere a acesteia către stânga sau dreapta ecranului, asemenea unei poze din colecţia de imagini.
Lista îmbunătăţirilor mai puţin evidente continuă cu suport pentru rute alternative în aplicaţia Maps, actualizări în fiecare oră pentru informaţiile oferite de aplicaţia Weather şi integrarea tehnologiilor iCloud.
Sistemul de operare iOS 5 este disponibil deja pentru dezvoltatorii de aplicaţii, însă publicul larg se va putea bucura de acesta abia din toamnă. Actualizarea la Apple iOS 5 va fi oferită produselor din familia iPhone 3GS, iPhone 4, iPad, iPad 2 şi playere din a treia generaţie iPod Touch.

Sursa: Mobilecrunch.com Gizmodo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu